Међународни дан толеранције обележава се широм планете, подсећајући нас да сви имамо право да будемо оно што јесмо, као што и други људи имају право на своју посебност.

„Толеранција је поштовање, прихватање и уважавање богатства различитости у нашим и светским културама, наша форма изражавања и начин да будемо људи. Она је заснована на знању, отворености, комуникацији и начину мишљења и уверењу. Толеранција је хармонија у различитостима, доследно поштовање људских права. Бити толерантан, не значи толерисање социјалних неправди, одбацивање или слабљење туђих уверења. То значи бити слободан, чврсто се држати својих уверења и прихватати уверења других, различитих. Толеранција значи да не подлежемо љутњи и жељи да повредимо другога. Негативна осећања можемо имати према ономе што је неко учинио, према чину, али не и према ономе ко је то учинио, тј. према особи. Треба да сачувамо мир, јер само тако можемо видети последице својих одлука. Миран разум је користан да бисмо могли водити свој живот и решавати проблеме.“

Поводом Међународног дана толеранције, у матичној школи у Косовској Каменици, психолошкиња школе Сандра Денић је реализовала радионицу у којој су учествовали ученици млађих разреда.

У издвојеном одељењу у Босцу, координатор тима за борбу против насиља, злостављања и занемаривања Милена Денковић је са својим ученицима обележила Међународни дан толеранције.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Календар
November 2023
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Aктуелно:

Национална платформа „Чувам те“

Национална платформа „Чувам те“

Завршни испит